Baba, Dışarıda Bir Melek Var- Fikret Topallı, Yazar Hayatı, Söyleşi ve Çekiliş(1. Gün)

Baba, Dışarıda Bir Melek Var- Fikret Topallı

   10. blog turumuzla karşınızdayız. Bu kez konuğumu "Baba, Dışarıda Bir Melek Var" kitabıyla Fikret Topallı.Kendisi ile ilgili internette çok fazla bilgiye ulaşamadık. 1964 Giresun doğumlu olduğunu ve ODTÜ Ekonomi mezunu olduğunu öğrendik. Biz de kendisini daha yakından tanıyabilmek için kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisine sorularımıza verdiği samimi cevaplar için teşekkür ederiz.



RKBT: Ekonomi eğitiminden sonra çevirmenlik ve yazarlık yaptığınızı okuduk. Bu geçiş nasıl ve neden oldu peki?
FT: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunuyum, ancak branşımla ilgili bir işte çalışmadım. Ekonomiye bir "sevgim" ya da "alakam" hiç oluşmadı. Uzun yıllar serbest çevirmenlik yaptım.

RKBT: İlgi alanlarınızı sorsak peki?
FT: Okumak dışında en büyük ilgi alanım sinema ve müzik. Çalışırken dinlemeyi tercih ediyorum, yeni gruplar hakkında neredeyse hiç bilgim yok favori gruplarım üniversite yıllarından bu yana takip ettiğim "eski" Rock grupları (mesela UFO, Blue Oyster Cult, Black Sabbath, Strawbs, vb.) En büyük ilgi alanım ise oğlum. Onunla oyun oynamayı çok seviyorum.

RKBT: Eminim okumayı seviyorsunuzdur neler okursunuz?
FT: Öncelikli ilgi alanım olsa da sadece polisiye okumam, roman, şiir, biyografi, yakın tarih, uzay araştırmaları, coğrafi keşifler tarihi, yerli ve yabancı sinema tarihi, ilgi alanlarım arasındadır.

RKBT: Yazmaya nasıl başladınız?
FT: İlk gençlik yıllarımdan itibaren Polisiye kitap ve filmlere çok meraklıyım. Önceleri kurgu kahramanlar ilgimi çekiyordu; zeki dedektifler, vahşi katiller, çarpıcı suçlar. Bir süre sonra gerçek suç hikayelerini araştırmaya, incelemeye başladım. Ülkemizde özellikle de Seri katiller hakkında yayınlanmış hiçbir kaynak olmadığı için bu konudaki araştırmalarımı kitap haline getirmeye karar verdim. Kitap ve filmlerde sürekli isimleri geçen ancak kısıtlı bir meraklı kitlesi dışında haklarında pek bir şey bilinmeyen Seri Katiller ve yaşamlarını ele aldım. İlk üç kitabım tüm dünyadan seri katillerin gerçek yaşam öyküleri üzerinedir.

RKBT: Yazdıklarınızı yayınlama süreci nasıl işledi?
FT: İlk kitabımın yayınlanmasını çok istiyordum ama pek ümitli değildim. Pek de fazla ilgi çekeceğinden emin değildim o zamanlar. İnternet yaygın değildi, ne kadar insanın Seri Katiller hakkında bilgi arayışında olduğunu kestirmek zordu. İthaki Yayıneviden "olur" yanıtını aldığımda hem şaşırmış hem de sevinmiştim. Ondan sonrası, yani devam kitaplarını yayınlamak kolay oldu.

RKBT: Konu seçimleriniz oldukça farklı, neden özellikle seri katiller ve şehir efsaneleri?
FT: İkinci soruda söylediğim gibi ilgi alanım olduğu ve Türkçe yayınlanmış hiçbir kitap bulunmadığı için Seri Katiller hakkında yazmaya başlamıştım. Şehir Efsaneleri ile ilgili birkaç kitap vardı ancak ya yerel Mitolojik ve Dini öyküler hakkındaydı, ya da çok genel konulara değiniyordu. Ben daha gerilimli, ürkütücü, hikayeleri ele aldım. Tüm dünyada "Urban Legends" olarak bilinen ve insanların arkadaşları ile paylaştıkları, birbirlerini korkuttukları hikayeleri öyküleştirdim. Kitabı ikinci kısmında ise Türkiye'den çeşitli örnekleri ele aldım. Kimileri hepimizin duyduğu, kimilerini ise sadece belli bir yörede yaşayanların bildiği güzemli, ürkütücü ve tuhaf hikayeler.

RKBT: Sizi en çok etkileyen şehir efsanesi hangisi?
FT: İncelerken hepsi ilginç gelse de beni en fazla etkileyen tabi ki Türkiye'den kısmında ele aldığım "Yağlı Adam" efsanesi. Çünkü ben 10 yaşlarımdayken yaşadığım şehirde, yani Giresun'da gerçekleşiyordu bu hikaye. Efsanevi bir hırsız/tecavüzcü tüm şehre dehşet yaşatıyordu. Hakkında anlatılan her detay karşısında tüm yaşıtlarım ve tüm Giresun halkı gibi korkuya kapıldığım için beni en fazla etkileyen Şehir Efsanesi budur.

RKBT: Kitabınızı okuyacak olanlara neler söylemek istersiniz?
FT: "Baba, Dışarıda Bir Melek Var" kitabımı okumayı düşünenlere bu hikayelerin tüm dünyada "kesinlikle gerçek" olarak anlatılmalarına karşın hiçbirinin gerçekleşmiş olduğuna dair bir verinin bulunmamış olduğunu unutmamalarını anımsatmak isterim. Şehir Efsaneleri denmesinin nedeni de bu. Anlatırken "Bir arkadaşımın arkadaşının başına gelmiş" gibi anlatılır ama asla kaynağa ulaşılamaz. Her konuda olabilir şehir efsaneleri, önemli bir kısmı da güldürmek veya şaşırtmak amacıyla anlatılan komik ya da seksle ilgili hikayelerdir. Ben kitabımda bunları değil biraz daha gizemli, ürkütücü olanları ele aldım. Okuyanların beğeneceklerini umuyorum.

RKBT: Bundan sonraki planlarınız neler peki, bizi nasıl sürprizler bekliyor?
FT: Birkaç projem var üzerinde çalışmaya devam ettiğim, yine seri katiller ve gerçek suç ile ilgili, ayrıca gizemli hikayeler, sinemada suç filmleri gibi çalışmalarım mevcut diğer bazıları da sürpriz olsun.





Ve çekiliş için;
* Çekiliş sonuçları facebook sayfamızda açıklanacaktır.






a Rafflecopter giveaway

2 yorum:

  1. katıldım
    https://twitter.com/10Sanem/status/408620285277908992

    https://www.facebook.com/sugibisade/posts/10201953623495944

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI