Aklını En İyi Şekilde Kullan
Sayfa Sayısı: 264
Olimpos Yayınları
2014
17 tl
Kitap Tanıtımı
"Beyniniz uyayan bir dev gibidir diyor."yazar Tony Buzan;bu ilgi çekici, büyüleyici ve bilgilendirici kitabının girişinde.
Normalde beyin kapasitemizin çok küçük bir kısmını -yüzde 1'den azını-kullandığımız, artık oldukça yaygın bir bilgi:İşte bu kitap geri kalanın kullanılmayan muazzam gücünü geliştirmek için bir rehber niteliği taşıyor.Bu kitapla aşağıdakileri nasıl geliştireceğinizi öğreneceksiniz.
Hafıza- temel kapasiteniz,aynı zamanda olayları, isimleri,yüzleri akılda tutma konusundaki özel becerileriniz
Dinleme-söylenenleri akılda tutmanıza yardımcı olacak anahtar ifadeleri seçmek suretiyle
Görme- gözlerinizin daha net,çözümleyici, kapsamlı ve çabuk bir şekilde görme becerisi
Mantık-çözümleme ve karar verme yetinizi geliştirecek mantıklı düşünmenin on temel alanı
Matematiksel Beceri -basit tekniklerle karmaşık toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini saniyeler içinde çözme
Çok ilginç bilgilerle dolu olan bu kitap beynin sol ve sağ taraflarıyla üst ve alt kısımlarının farklı zihinsel işlevleri; hızlı okuma ve not alma teknikleri ve özel hafıza sistemleri hakkındaki son keşifleri ayrıntılı bir şekilde anlatırken,bu kavramları anlamanıza ve günlük hayata uygulamanıza yardımcı olacak kişisel gelişim alıştırmaları "Kendinizi Deneyin" bölümleri ve grafikler de sunmaktadır.
Kitap Yorumu
Okuyalı epey oldu ama araya bayram falan girince ancak yorumlamaya fırsat bulabildim. Sanırım bu kadar ertelememin sebebi de nereden yazmaya başlayacımı bilemem. Zira okuduklarım arasında en iyi kişisel gelişim kitaplarından biri “Aklını En İyi Şekilde Kullan”.
Okuduklarım içerisinde çok ayrı bir yeri var bu kitabın çünkü ben daha önce hafızanın tarihini okumamıştım mesela. İlk ortaya çıkışı, sonrasında ne gibi değişiklikler olduğunu bilmiyordum. Hatta bunları düşünmemiştim bile hiç.
Genelde kişisel gelişimleri size olaylar ve dahası sorunlar karşısında nasıl davranacağınızı anlatırken bu kitap olayın arka tarafına ışık tutuyor. Beynizin yapısı, yaratıcılığınız, dinlemenin getirdiği farklılıklar ve benzeri pek çok şeye değiniyor. Bir roman okurmuş gibi merakla okuyorsunuz yani.
Kişisel gelişim kitabı okurken elimde kalemim ve not kağıdım hep yanımda olurdu ama hiç onlara bu kadar ihtiyaç duymamıştım. Bu kitapta okuduklarımı başka kitaplarda bulabileceğimi hiç sanmıyorum çünkü. Altı fosforlu kalemlerle çizili bir kitap oldu anlayacağınız ve aralarından birkaç anekdot paylaşmak isterim.
- Yunanlıların başta edebiyat ve felsefe olmak üzere pek çok alanda öncü olduklarını biliyoruz tarihten. En ünlü felsefecisi olan Aristo, hafıza konusunda bir araştırma yapmış ve vardığı sonuç hakikaten şaşırtıcı. Aristo, algı ve hafıza merkezinin kalpte yer aldığına karra vermiş!!! Ve bu durum Rönesans’a kadar devam etmiş, sonrasında kafada yer aldığı ortaya çıkmış.
- Zamanın en iyi bilim adamı olarak görülen Einstein’ın okulda matematik dersinden kaldığını ve hatta fazlaca hayalperest olduğundan okuldan atılmasının gündeme geldiğini bilmiyordum ben.
- Caracas’ta zihinsel güç seviyesini artırmak için bir bakanlık kurulmuş ve oranın Zekadan Sorumlu Bakan’ı var!!!
- Hafızanın ve hayal gücünün hep yaşla yavaşladığı öne sürülürken bunun tam tersi olduğunu görüyoruz kitapta. En güzel örneklerden biri ise; Michelangelo’nun en önemli eserlerini seksen yaşına ulaştıktan sonra yapması.
- Mükemmel hafızaya sahip olan kişinin Rus olduğunu, kendine geçmişle ilgili bir şey sorulduğunda birkaç saniye sonra saat kaçta sorusunu sorduğunu bu kitapla öğrendim.
- Milattan önce altıncı yüzyılda Parmenides hafızanın ışık ve karanlık ya da sıcak ve soğuk karışımı olduğunu düşünmüş. Bu unsurlar bozulmazsa hafıza da müthiş olur iddiasında bulunmuş.
Yukarıda yazdıklarım okuduklarımın minicik bir parçası yalnızca. Daha fazlası için buyurun kitabı okumaya :) Kitabın dilini ve akıcılığını çok sevdim, sıkmadan okutuyor kendini. İlginç detayları görmeye başladıkça zaten elinizden bırakmak pek de mümkün olmuyor. Son olarak bu kitabı tavsiye eder miyim? Kesinlikle ederim. Bu kitap her kitaplıkta bulunmalı ve umarım yazarın daha pek çok kitabını okuma şansımız olur.
Benim puanım;
Bir süredir takip ediyorum blogunuzu, bugün de bloglarım kısmında yeni yazılara bakarken çevirdiğim bu kitabın adını görünce şaşırdım :) Kitabı beğenmenize de çok sevindim. Sevgiler...
YanıtlaSilTakibiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim öncelikle :)) Umarım size de yeterince anlatabilmişimdir, zira ben çok beğendim ve hakkını verememekten korktum biraz :))
SilRica ederim :) Gayet güzel özetlemişsiniz. Benim de çevirirken çok şey öğrendiğim, ilginç bir kitaptı bu.
SilSizin de ellerinize emeklerinize sağlık, iyi ki okumuşum dedirten kitaplardan biri oldu :))
Sil