Unutma Beni- Lisa Genova, Kitap Yorumu ve Çekiliş(1. Gün)

Unutma Beni


Sayfa Sayısı: 340
Artemis Yayınları
2015
20 tl


Kitap Tanıtımı

Artık dünü yoktu, belki yarını da. Sadece bugüne sahipti. Ama o, hatırlayacağı son anı için savaşmaya kararlıydı.

Elli yaşındaki Alice Howland hayatıyla gurur duyuyordu. Harvard'da bilişsel psikoloji profesörüydü ve dilbilim alanında dünyaca tanınan bir uzmandı. Aynı zamanda başarılı bir eşi ve üç yetişkin çocuğu vardı. Ancak Alice, unutkanlığının arttığını, aklının giderek karıştığını hissetmeye başlamıştı. Derken trajik bir teşhis hayatını geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi.

Etkileyici olduğu kadar rahatsız edici bir hikâye olan Unutma Beni, sizi Alzheimer hastalığının üzücü yolculuğuna çıkarıyor. Akıl Oyunları kadar sarsıcı, Sıradan İnsanlar kadar unutulmaz bir eser.

"Unutma Beni'yi okuduktan sonra içimden, yabancılarla dolu trende ayağa kalkıp bu kitabı almanız lazım, diye bağırmak geldi."
- The Boston Globe-

"Herkese anlatılması gereken bir hikâye."
- Brunonia Barry, New York Times Çoksatarı Yazar-



Kitap Yorumu



Henüz kırklı yaşların başındasınız. Harvard’da yirmi beş yıldır psikoloji profesörüsünüz. Evlisiniz ve üç çocuğunuz var. Hayat sizin için mutluluklarla ve başarılarla dolu. Ancak bir sabah uyanıyorsunuz ve yaşadığınız unutkanlıkların aslında normalde insanların yaşadığı unutkanlıktan farklı olduğunu görüyorsunuz. Konuşmanızda ısrarla hatırlayamadığınız bir kelime, çıktığınız koşuda bir anda nerede olduğunuzu fark edememe durumu sizin hasta olduğunuzu gösteriyor. Hem de Alzheimer hastası… 

Alice böyle bir kadın işte. Dehşet içerisinde keşfettiği bu durum sonucunda gittiği klinikte Alzheimer teşhisi konuyor ve sonrasında hayatı her geçen gün daha kötü bir hale geliyor. Henüz kesin tedavisi ya da önleyicisi olmayan bu hastalık için pek çok deneysel tedavi mevcut ve bunları denemeye karar veriyor. Tedavi süresi ise on beş ay… Bu on beş ay içerisinde neler olduğu, sonucun ne olduğu ise elbette kitabımızda saklı ve pek tabii filminde… 

Kitaba başladığımda bu kadar etkileneceğimi hiç ama hiç tahmin etmemiştim. Özellikle başlardaki teşhis sürecinde yer alan bilimsel terimlerden sonra bir süre tereddüde de düştüm ama sonrasında gelenler ciddi anlamda sarstı beni. İnsanın yıllarını verdiği şeyleri, yıllarını geçirdiği yerleri hatta onları da geçtim çocuklarını, eşini tanıyamaması nasıl bir his görmüş oldum. Hem de ne görmek… Son sayfaları resmen gözyaşlarım eşliğinde bitirdim. 

Konu olarak hoşuma gitmişti “Unutma Beni” zaten ilk başlarda. İlk sayfalardan sonra bu kitaba tur yapmak istediğimizde ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi düşündüm. Son zamanlarda beni en derinden etkileyen ve yaşadığım pek çok şeyi gözden geçirmeme neden olan bir kitap oldu. Sevdiklerimi bir gün hatırlayamayabilirim belki ve bu sebeple ben de Alice gibi yaşadığım her andan tat almaya çalışmaya karar verdim. Dün unutsam da bugünlerin elimde olduğunu gördüm. Bu anlamda bana bazı gerçekleri yeniden görme fırsatı verdiği için mutluyum. 

Son sayfasına kadar bir çırpıda okursunuz diyemiyorum zira muhtemelen aralarda siz de gözyaşlarınızı silmek için okumayı bırakacaksınız. Bu hastalığın yaşayan kadar yanındakiler için de ne kadar zor olduğunu göreceksiniz. İlk başlardaki bilimsel terimler sizin için bir şey ifade etmese de duyguları içinizde hissedeceksiniz. 

Siz bu yorumu okurken ben filmini izliyor olacağım. Unutmadan filmin başrol oyuncusu Jullianne Moore’un gösterdiği performansla ödül aldığını da söyleyeyim ve filmi izlemeye kaçayım. Okumak ve izlemek isteyenlere şimdiden iyi okumalar ve iyi seyirler dilerim…

Benim puanım;




çekilişin için buyurun :)


a Rafflecopter giveaway

6 yorum:

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI