İkra - Senem Şah, Kitap Yorumu ve Söyleşi (3. Gün)

    İkra - Senem Şah

                                                                            Kitap Tanıtımı
                                                                          Sayfa Sayısı: 272
                                                                           Basım Yılı: 2013
                                                                          Panama Yayıncılık
                                                                                    13 tl

Kuşatma altındasın!
Kaldır ellerini semaya! Teslim ol!
Bırak gel kimliğine iliklenmiş konuşlandırmaları.
Sıfatsız, soluksuz gel! Sağa sola sapmadan, dümdüz gel.
O taraftan, bu taraftan değil, başını göğe vura vura gel!
Vur!
Vur şakağında! As bacağından! Sür şeytanı darağacına!
Vur ki, asaya bölünmüş denizlerin sızısı dinsin. Vur ki, çarmıha gerilmiş bedenler dirilsin. Vur ki, şah damarın şahadeti inletsin.
Vur sevgili...
Vur deli damarıma. Vur aklımı başıma, batır kelâmını bağrıma.
Ciğerimden dökülsün parçalı bulutlu acılar, dimağımdan sökülsün peygamber sızısı sancılar.
Bas hadi!
Hiç durmadan bas damarıma! Bas ki çıksın canıma yapışanlar.
Bas ki fışkırsın damarımda şahlananlar.
Bas canıma aşkını, ses edersem namerdim!


                                                             Kitap Yorumu

  Okumak sanattır, okuyan da sanatçıdır diyor Senem Şah. Okumak ama sadece kitap okumak değil. İnsanları okumak, duyguları okumak, düşünceleri okumak, bakışları okumak… Tüm bunlar sanattır diyor.
   Ne tam anlamıyla ilahi aşk diyebiliyorum ne de beşeri aşk. Hepsinden vardı içinde. İlahi aşka kavuşmak, kavuşurken hissedilenler, insanlar ve onlarla ilişkiler… Bu anlamda kategorize etmek oldukça zor, daha önce okuduğum tasavvuf kitaplarından çok farklı ama okuması da bir o kadar keyifli.
   Başından sonuna kadar şiir gibi diliyle insanı düşündüren bir kitap İkra. Bir solukta okuyamayacağınız ama yine de elinizden bırakmak da zorlanacağınız türden. Sindire sindire okunacak başarılı kitaplardan biriydi. Yazarın bakış açısı pek çok yerde beni de düşünmeye itti. Her kapattığımda bazı şeyleri tekrar düşünür oldum.
   Kitabın dili akıcıydı, okutuyordu kendini. Evet, süslü anlatımlar vardı ama ustalıkla işlenmiş aralara ve akıcılığını etkilememiş. Bu da kitaba artı değer katan bir unsur.
   Sakin bir anınızda mutlaka okuyun derim. İçinde sizi de etkileyecek bir kısım elbet bulacaksınız.




Yazarımızla Söyleşimiz

RKBT : Kitabınız da ön söz yok. Bunun özel bir sebebi var mı?
S.Ş. : Manasızdır bana göre ön sözler. Ön yargısız olması istenen okuyucuya bir ön yargı mesajıdır. Ve hiç bir ön söz kitabı anlatmaya yetmez.

RKBT : Kitabınızda ön sözünüz yok, internette de biyografinize ya da sizinle ilgili herhangi bilgiye rastlayamadık, bize biraz anlatır mısınız Senem Şah kimdir?
S.Ş. : Çelişirim kendimle. Sevdiğim okuyucu ve yazar profilini çizdim aslında kitapta. Ben yazarı değil, zihnini, fikrini ve hayal gücünü bilmek isterim. Görünen ve görünmeyen her zaman farklıdır. Bahsedebileceğim; sıradan bir insanım, herkes gibi. Arayan bir ölümlü.

RKBT : Kitabın adı İkra olduğuna göre sormadan geçemeyeceğim siz neler okursunuz?
S.Ş. : Çok geç tanıştığım fakat okumaktan bıkmadan ve daima artan bir hazla güzel ve kutsal Kitabimiz Kur'an-ı Kerim benim için ilk sırada. Mesnevi ve Divan-ı Kebir de çok dinlendim. Tarih ve ask romanları dışında çok geniş kapsamlı bir ağım var. Şizofrenik ve akıl oyunlarıyla dolu maceralardan, parapsikolojiye, tasavvuftan psikolojiye ve felsefi kitaplara, öykülere dek ilgimi çeken tüm kitapları okumaya çalışıyorum. Ve bu evrende okunacak inanılmaz eserler var hala. Olmazsa olmaz şiirdir benim için.

RKBT : Sizi yazmaya sevk eden ne oldu peki?
S.Ş. : Yazmak benim için bir "emir"di. Oku'mak gibi.

RKBT : Peki neden tasavvuf?
S.Ş. : Tasavvuf genelleme ve hadsizlik olabilir, kalemi satırına yeni çekmiş bir yazan olarak:) Bu kitapta farklı olan, bir kategoriye sığdıramamamız. Tasavvuf, edebiyat, şiir, günümüz,din,mitoloji ve hatta cumhuriyet kategorilerinde gördüm bazı sitelerde. Gülümsedim. Tasavvuf, edebiyat, spiritualizm,parapsikoloji, kişisel gelişim ve hatta macera bile sayılabilir. Beşi bir yerde gibi:) Bu kategori henüz yok, tekiz bu alanda:)

RKBT : Farklı denemeleriniz var mı? Şiir, roman vb.
S.Ş. : Elbette. İlk kitabi reddedilenlerdenim:) İnsan ilk yazmaya başladığında, kainatın en muhteşem yazarı gibi hissediyor kendini ve sonuç ego patlaması. Kitabi bitirdiğinde nobeli almış edasında hissedersin kendini ve en* olan yayın evine gönderirsin dosyanı. Olmadı:) Gerçek bir yasam öyküsü biraz macera ve bir miktar gerilimdi. Dehşet bir psikolojik karmaşa kitabi. Uzun sure yazmadım, kaçtım. O kitap elimde hala, ileride yayınlamayı düşünüyoruz.

RKBT : Yeni projeleriniz neler?
S.Ş. : Şu an ikinci kitabimiz yazılıyor. Üç hazır zaten:) Fikir aşamasında projemiz çok, Rahman'in izin ve gözetiminde hepsi gerçekleşecek inşallah.

RKBT : İkra'yı henüz okumayanlar için 1-2 cümle alabilir miyiz?
S.Ş. : Sadece İkra için değil, tüm okuyuculardan isteğimdir. Lütfen okumak için direnin. İkra ile tanıştım ben ülkemizin okuyucu ve yazarlara olan haksızlığıyla. Bugüne dek kitap evlerine gidip yeni çıkanlardan yahut kapı girişine kulelenmiş kitaplardan seçiyordum hep. Kendi ülkemizin yazarlarını lütfen ön yargılarımızı biraz olsun bırakıp, okumaya/ anlamaya çalışalım. Bir tür dayatma gibi bu! Yüzlerce yabancı yazar ve ancak çok satan olmuş Türk yazarlar. Yeni çıkan kitapların bile o raflara girmesi için zaten çok satan olması gerekiyormuş:) Okuyucu da bilmediği, görmediği bir kitabi alıp okuyamıyor haliyle. Hem aşk bu topraklarda böyle güzel, böyle anlamlı. Ve sanat, bağlı bulunduğumuz coğrafyada kayıtlı. Önce kendi yazarlarımızı okuyalım lütfen.
İkra için; yargısız ve zamansız okuyun lütfen.




Yazarımız Senem Şah'a hem söyleşimizi kabul ettiği için hem de içten cevapları için teşekkür ederim. Bol satışlı ve bol yorumlu olsun kitabı. Ayrıca desteği için Panama Yayıncılık'a da çok teşekkürler.


Çekiliş

a Rafflecopter giveaway

2 yorum:

  1. Kim bu arayan ölümlü? Hiçbiryerde izine rastlayamıyorum?

    YanıtlaSil
  2. Gercekten Senem hanimin dedigi gibi bizim halkimiz.. Kendi milletine daha bi acimasiz ön yargilari ile..
    Herzaman gittigim bi kitapci vardi en cok satanlar raflari yine degismmis renklenmisti. Insan tereddut ediyor tabiki bilmedigi bir yazari okumaya yada popilitesi dusukse okumaya kitabi..
    Bende biraz normaldisi olanlardanim kitap beni oku diyecek ilk once adi ile ve o isme mana yukleyen bi cumle varsa uzerinde hafif bi goz gezdiririm kitaba.icerigini ana fikrini bildigim kitaplari okumayi sevmiyorum goz gezdiriirim alirken ama en fazla okudugum uc cumledir oda arka kapaktan eger egosundan bahsetmiyorsa yaazar..
    Ikra nin beni etkilemesi cok kolay oldu Alak/1 olusundan ve bir zammanlar en cok hayaal ettigim duamdi ismi kizimin Ikra...

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI